Kan jij alle ingrediënten uitspreken die op het verzorgingsetiket staan van je kleine? Helaas zitten er regelmatig verschillende gifstoffen in cosmetica, die je liever wil vermijden. De één is schadelijker dan de andere, terwijl dit zo niet van de ingrediëntenlijst af te lezen is. Er zijn regels opgesteld hoe ingrediënten vermeld moeten worden, maar hoe zit dit nou precies? En welke stoffen wil je absoluut niet in de verzorgingslijn van je kleine terug zien komen?

Hoe zit het nou precies met de regels?

Er zijn in Europa algemene regels opgesteld die gelden voor ingrediënten in verzorgingsproducten. Om mee te beginnen hebben verzorgingsproducten geen ingrediënten, maar INCI’s. Dit zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen, die met chemische benamingen op de verpakking staan. In de opgestelde regels staat vooral beschreven in welke producten bepaalde INCI’s mogen voorkomen en in welke hoeveelheden dit mag zijn. INCI’s van cosmetische producten moeten op dezelfde manier beschreven zijn, dit is altijd volgens normen van de Internationale Naamgeving van Cosmetische Ingrediënten. Op het etiket staan de INCI’s op volgorde van de hoeveelheid concentratie. Waar het meeste van in zit, staat dus vooraan. Dit maakt het voor jou als consument, en natuurlijk moeder, makkelijker om te kijken of je je kleine wil verzorgen met deze ingrediënten.

Hoeveel er exact van een bepaalde INCI inzit, hoeft niet op de verpakking te staan. Om deze reden moet er wel altijd contactgegevens op het etiket staan en een productienummer. Zo kan jij contact zoeken met de fabrikant voor eventuele vragen!

Dit wil je liever niet voor de huid van je baby:

Allergenen, of te wel (geur) stoffen in verzorgingsproducten wil je als moeder echt liever vermijden bij je kleine. Wanneer je baby vanaf de geboorte wordt blootgesteld aan allergenen is de kans groter dat allergieën zich ontwikkelen. Bij sterke allergenen moet je denken aan stoffen zoals linalool (lavendel geur) en limoneen (sinaasappel en citroen geur). Dit zie je misschien niet direct aankomen, maar ook voor natuurlijke ingrediënten kan je baby allergisch zijn. Houd daarom altijd bij je kleine in de gaten hoe de huid eruit ziet na het badderen!

Vermijd altijd:

  1. Sulfate (zoals SLS; sodium laureth sulfate)
  2. PEG (zoals PEG-30)
  3. Alcohol, tenzij het cetul, stearyl of cetearyl alcohol is
  4. Parabenen (ingrediënten eindigend op paraben)
  5. Siliconen (ingrediënten eindigend op cone)
  6. Minerale oliën (zoals paraffine)

Tip: Luister ook naar de podcast over natuurlijke verzorging van ons zusje de Kleine Keuken. Hier krijg je nog veel meer tips over wat nou écht goede verzorgingsproducten zijn.

100% natuurlijke verzorgingsproducten

Maar bestaan er dan verzorgingsproducten die wel 100% natuurlijk zijn? Wij kunnen je gerust stellen, want die bestaan zeker! In ons assortiment hebben we momenteel drie verschillende producten die samen de ideale verzorging set vormen voor je kleine. De Kleine Badkamer is geschikt voor alle baby’s! Onze verzorgingsproducten zijn dermatologisch getest, 100% natuurlijk, vrij van microplastics, dierproefvrij, vegan en uiteraard gemaakt zonder parabenen, SLS, sulfaten en siliconen.

100% natuurlijke babyshampoo

Om te beginnen met onze babyshampoo, waarbij gekozen is voor zeer milde en reinigde ingrediënten. Deze shampoo is geschikt voor alle baby’s met haar, omdat deze niet in de ogen van je kleine prikt. De eerste haartjes van je baby hebben niet veel nodig, wist je dat tussen de 9 en 12 maanden de echte baby haartjes beginnen te groeien?!

100% natuurlijke bad- en doucheolie

Het is super belangrijk dat jij weet wat je smeert op de huid van je baby. In deze periode is je baby namelijk extra gevoelig voor het ontwikkelen van allergieën. Met onze 100% natuurlijke bad- en doucheolie smeer jij met alleen natuurlijke oliën, zoals kokosolie, raapzaadolie en amandelolie. Deze variatie in ingrediënten zorgt ervoor dat deze bad- en doucheolie extra mild en vettend is, perfect voor alle baby’s die dol zijn op badderen. Na het verzorgen voelt de huid van je kleine zacht en verzorgend aan!

Sheabutter zalf voor je kleine (en de mama’s)

Onze verzorging set is niet compleet zonder de sheabutter zalf. Deze sheabutter zit vol met vitamine A en E, waardoor hij van zichzelf een hydraterende werking heeft. Dit is echt een product die iedere moeder altijd bij zich moet hebben! Het is namelijk uitstekend te gebruiken voor schrale wangen, ruwe billen, droge plekjes en ook als natuurlijke lippenbalsem voor de kleintjes en de mama’s! Door de natuurlijke ingrediënten, zoals een scheutje kokosolie en amandelolie smelt deze stevige sheabutter zalf direct wanneer je het op de huid aanbrengt.

Hulp nodig?

Twijfel je nog over een verzorgingsproduct wat je al in de kast hebt staan. Of heb je vragen over verzorgingsproducten na het lezen van dit artikel? Wij helpen je heel graag met het begrijpen van de ingrediënten. Neem gerust contact met ons op.